SERWIS FATIMA.PL:

Jedzenie


Podobnie jak w sąsiedniej Hiszpanii, obyczaje kulinarne w Portugalii różnią się od polskich. Główny posiłek jada się wieczorem w godzinach 19:00 – 22:00; powszechnym zwyczajem jest także jadanie poza domem.

Do filarów kuchni portugalskiej należą: ryby (peixes), owoce morza (mariscos), choć nie brakuje potraw mięsnych (carne) i drobiowych (aves).

Najbardziej znane ryby, stanowiące specjalność Portugalii to dorsz (bacalhau) i sardynki (sardinhas).

Główny, wieczorny posiłek składa się zwykle z zupy (sopa), dania głównego (prato principal) i deseru (doces).

Przez cały dzień pije się kawę (um café), najczęściej w postaci włoskiego l’espresso. Kawa w Portugalii jest znakomita!

Portugalia jest poważnym producentem win, których nie może zabraknąć w tutejszej kuchni. Najbardziej znanymi winami portugalskimi są porto i madera, choć poza nimi istnieje oczywiście cała gama win czerwonych (tinto), białych (branco) i różowych (rosado); szczególnym rodzajem wina jest tzw. vinho verde (wino zielone musujące), produkowane z winogron rosnących wysoko nad ziemią i zbieranych wcześniej, by dojrzały w butelkach. Z winem tym związana jest tradycja podobna do tradycji beaujolais nouveau we Francji.

Niektóre portugalskie specjalności:

Sardinhas assadassardynki z grilla, podawane z ziemniakami lub jako przystawka (entrada);

Bacalhau – dorsz to narodowe danie Portugalczyków; przyrządza się go na wiele różnych sposobów, w zależności od regionu: popularny jest bacalhau á brás – danie z solonego i suszonego, rozdrobnionego dorsza z ziemniakami, cebulą i jajkami;


Bacalhau à Brás. Fot. Espaço Gourmet/Flickr.com.


Mariscos
– owoce morza, a wśród nich m. in. krewetki (camarões), kalmary (lulas), ostrygi (ostras), ośmiornice (polvo), homary (lagosta); podawane z ryżem (arroz de marisco);

Porco à alentejana – wieprzowina z małżami;

Tripas à moda do Porto – flaczki z fasolą i warzywami;

Cozido à portuguesa – gulasz z wieprzowiną, cielęciną i warzywami;

Sopa de pedra – „zupa z kamienia” z legendą w tle, składniki dowolne;

Caldeirada – pikantny kociołek pełen ryb, mariscos i mięsa z warzywami;

Feijoada – rodzaj gęstej zupy z fasoli z dodatkiem mięsa lub/i ryb oaz warzyw;

Malasada – ciastko w rodzaju naszych pączków;

Pastéis de Belém – babeczki śmietankowe z Lizbony;

Caldo verde – popularna zielona zupa z kapusty i ziemniaków;

Caldo Verde. Fot. Laeti Images/Flickr.com.

Qeijos – sery: istnieje całe bogactwo zwłaszcza serów owczych o renomie międzynarodowej np. queijo Serra da Estrela, quiejo da Nisa czy quiejo Terrincho; nie brakuje też serów kozich, krowich i mieszanych.

Pobierz darmowy przewodnik w formacie PDF


Pobierz darmowy przewodnik w formacie PDF

Pobierz darmowy przewodnik w formacie PDF