JEDZENIE
Podobnie jak w sąsiedniej Hiszpanii, obyczaje kulinarne w Portugalii różnią się od polskich. Główny posiłek jada się wieczorem w godzinach 19:00 – 22:00; powszechnym zwyczajem jest także jadanie poza domem.
Do filarów kuchni portugalskiej należą: ryby (peixes), owoce morza (mariscos), choć nie brakuje potraw mięsnych (carne) i drobiowych (aves).
Najbardziej znane ryby, stanowiące specjalność Portugalii to dorsz (bacalhau) i sardynki (sardinhas).
Główny, wieczorny posiłek składa się zwykle z zupy (sopa), dania głównego (prato principal) i deseru (doces).
Przez cały dzień pije się kawę (um café), najczęściej w postaci włoskiego l’espresso. Kawa w Portugalii jest znakomita!
Portugalia jest poważnym producentem win, których nie może zabraknąć w tutejszej kuchni. Najbardziej znanymi winami portugalskimi są porto i madera, choć poza nimi istnieje oczywiście cała gama win czerwonych (tinto), białych (branco) i różowych (rosado); szczególnym rodzajem wina jest tzw. vinho verde (wino zielone musujące), produkowane z winogron rosnących wysoko nad ziemią i zbieranych wcześniej, by dojrzały w butelkach. Z winem tym związana jest tradycja podobna do tradycji beaujolais nouveau we Francji.
Niektóre portugalskie specjalności:
Sardinhas assadas – sardynki z grilla, podawane z ziemniakami lub jako przystawka (entrada);
Bacalhau – dorsz to narodowe danie Portugalczyków; przyrządza się go na wiele różnych sposobów, w zależności od regionu: popularny jest bacalhau á brás – danie z solonego i suszonego, rozdrobnionego dorsza z ziemniakami, cebulą i jajkami;
Mariscos – owoce morza, a wśród nich m. in. krewetki (camarões), kalmary (lulas), ostrygi (ostras), ośmiornice (polvo), homary (lagosta); podawane z ryżem (arroz de marisco);
Porco à alentejana – wieprzowina z małżami;
Tripas à moda do Porto – flaczki z fasolą i warzywami;
Cozido à portuguesa – gulasz z wieprzowiną, cielęciną i warzywami;
Sopa de pedra – „zupa z kamienia” z legendą w tle, składniki dowolne;
Caldeirada – pikantny kociołek pełen ryb, mariscos i mięsa z warzywami;
Feijoada – rodzaj gęstej zupy z fasoli z dodatkiem mięsa lub/i ryb oaz warzyw;
Malasada – ciastko w rodzaju naszych pączków;
Pastéis de Belém – babeczki śmietankowe z Lizbony;
Caldo verde – popularna zielona zupa z kapusty i ziemniaków;
Qeijos – sery: istnieje całe bogactwo zwłaszcza serów owczych o renomie międzynarodowej np. queijo Serra da Estrela, quiejo da Nisa czy quiejo Terrincho; nie brakuje też serów kozich, krowich i mieszanych.