Orędzie Fatimskie
nadzieją dla Polski

JEDZENIE

Podobnie jak w sąsiedniej Hiszpanii, obyczaje kulinarne w Portugalii różnią się od polskich. Główny posiłek jada się wieczorem w godzinach 19:00 – 22:00; powszechnym zwyczajem jest także jadanie poza domem.

Do filarów kuchni portugalskiej należą: ryby (peixes), owoce morza (mariscos), choć nie brakuje potraw mięsnych (carne) i drobiowych (aves).

Najbardziej znane ryby, stanowiące specjalność Portugalii to dorsz (bacalhau) i sardynki (sardinhas).

Główny, wieczorny posiłek składa się zwykle z zupy (sopa), dania głównego (prato principal) i deseru (doces).

Przez cały dzień pije się kawę (um café), najczęściej w postaci włoskiego l’espresso. Kawa w Portugalii jest znakomita!

Portugalia jest poważnym producentem win, których nie może zabraknąć w tutejszej kuchni. Najbardziej znanymi winami portugalskimi są porto i madera, choć poza nimi istnieje oczywiście cała gama win czerwonych (tinto), białych (branco) i różowych (rosado); szczególnym rodzajem wina jest tzw. vinho verde (wino zielone musujące), produkowane z winogron rosnących wysoko nad ziemią i zbieranych wcześniej, by dojrzały w butelkach. Z winem tym związana jest tradycja podobna do tradycji beaujolais nouveau we Francji.

Niektóre portugalskie specjalności:

Sardinhas assadas – sardynki z grilla, podawane z ziemniakami lub jako przystawka (entrada);

Bacalhau – dorsz to narodowe danie Portugalczyków; przyrządza się go na wiele różnych sposobów, w zależności od regionu: popularny jest bacalhau á brás – danie z solonego i suszonego, rozdrobnionego dorsza z ziemniakami, cebulą i jajkami;

 


Mariscos – owoce morza, a wśród nich m. in. krewetki (camarões), kalmary (lulas), ostrygi (ostras), ośmiornice (polvo), homary (lagosta); podawane z ryżem (arroz de marisco);

Porco à alentejana – wieprzowina z małżami;

Tripas à moda do Porto – flaczki z fasolą i warzywami;

Cozido à portuguesa – gulasz z wieprzowiną, cielęciną i warzywami;

Sopa de pedra – „zupa z kamienia” z legendą w tle, składniki dowolne;

Caldeirada – pikantny kociołek pełen ryb, mariscos i mięsa z warzywami;

Feijoada – rodzaj gęstej zupy z fasoli z dodatkiem mięsa lub/i ryb oaz warzyw;

Malasada – ciastko w rodzaju naszych pączków;

Pastéis de Belém – babeczki śmietankowe z Lizbony;

Caldo verde – popularna zielona zupa z kapusty i ziemniaków;

 

Qeijos – sery: istnieje całe bogactwo zwłaszcza serów owczych o renomie międzynarodowej np. queijo Serra da Estrela, quiejo da Nisa czy quiejo Terrincho; nie brakuje też serów kozich, krowich i mieszanych.

 

Świadectwa apostołów Fatimy

10 Aug 2018 by Administrator

Mój syn mając 9 lat został potrącony przez samochód, miał zero szans na przeżycie tego wypadku. Gorliwie modliłam się o zdrowie dla niego do...

4 Jul 2018 by Administrator

Często modlę się o wstawiennictwo św. Rity w różnych sytuacjach życiowych. Bardzo chętnie podzielę się świadectwem cudownego wysłuchania mojej prośby...

22 Jun 2018 by Administrator

Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!   Za Waszym pośrednictwem chcę podzielić się swoim świadectwem. 2,5 roku temu moja córka była...

Zobacz wszystkie swiadectwa →